Trainingen

Waarom deze trainingen?

  • Wij hebben het niet van ‘horen zeggen’, uit misdaadbiografieën of mediawijsheid.
  • We hebben goed geluisterd en gekeken tijdens ons werk met kwetsbare jeugd en personen uit de georganiseerde misdaad die veelvuldig in de media zijn geweest.
  • We zijn praktisch bij elk type organisatie te gast geweest in het zorg-, veiligheid- en onderwijsdomein voor een lezing, workshop, project of training.
  • Wij doen ons huiswerk en hebben tal van theorieën en modellen bestudeerd om daar kennis en inspiratie uit te halen.
  • We blijven naar de materie kijken door de ‘criminele bril’ – oftewel door de ogen van de doelgroep – en benaderen de praktijk vanuit hun perspectief.

Basistraining:

Criminaliteit als leef- en leeromgeving

  • Analyse fenomeen ‘criminaliteit’: waarom, welke vormen, waar en voor wie het een probleem is.
    – Trends en ontwikkelingen in criminaliteit.
    – Schadelijke gevolgen personen, buurten en samenleving.
    – Feiten en cijfers.
  • Wat is ‘de’ voedingsbodem voor criminaliteit; welke factoren dragen bij dat jongeren erin rollen?
    – (online) straatcultuur
    – Factoren van invloed: persoonlijkheid en omgeving
    – Ronselen jonge aanwas
    – Signaleren criminaliteit
  • Wat is de afstand tussen een criminele leefstijl naar criminele carrière?
    – Jeugdcriminaliteit naar georganiseerde misdaad
    – ‘prijs’ van criminaliteit
  • Welke persoonlijke groei en stagnatie ervaren individuen binnen een criminele omgeving?
    – Emotionele schade
    – Talenten en competenties
    – Leerkansen
  • Wat is er nodig om een criminele leefstijl definitief achter je te laten?
    – Ontworsteling
    – Perspectief

Wat levert het op?

Deze training biedt je een dieper begrip van de oorzaken, dynamieken en gevolgen van criminaliteit, zowel op individueel als maatschappelijk niveau. Je leert welke factoren bijdragen aan het afglijden van jongeren naar criminaliteit en hoe deze beïnvloed kunnen worden voor een positieve verandering. Daarnaast krijg je inzicht in wat het mogelijk maakt dat sommige jongeren doorgroeien van jeugdcriminaliteit naar georganiseerde misdaad, en welke stappen nodig zijn om deze cyclus te doorbreken.

Je wordt je bewust van de persoonlijke kosten van criminaliteit en leert welke persoonlijke groei en stagnatie individuen ervaren binnen een criminele omgeving, met focus op emotionele schade, talenten, competenties en leerkansen. Ten slotte krijg je inzicht in wat er nodig is om een criminele leefstijl definitief achter je te laten, met aandacht voor ontwrichting en het creëren van een nieuw perspectief voor de toekomst.

Verdiepingstraining:

Begeleiding van personen met crimineel gedrag

  • Forensische scherpte: hoe kunnen we crimineel gedrag signaleren en duiden?
  • Hoe krijgen we zicht op de achtergrond en problemen van de client?
  • Wat moeten we weten of zien van de cliënt om invloed uit te oefenen, en welke
    beïnvloedingsstijlen passen bij jou?
  • Welke houding, benadering en communicatiestijl blijken het meest effectief te zijn bij de doelgroep?
  • Welke methodische stappen zijn relevant in het bieden kwalitatieve begeleiding?
  • Hoe kun je effectief grenzen stellen en wat kun je aan perspectief bieden?
  • Welke kansen en bedreigingen biedt detentie voor de persoonlijke ontwikkeling van gedetineerden en gaat je daar als professional mee om?
  • Praktische handvatten om partners te betrekken bij het opstellen van een gezamenlijk cliëntplan.
  • Welke gevoeligheden brengt het criminele circuit met zich mee, en welke werkdilemma’s komen we tegen in onze praktijk?

Wat levert het op?

In deze training leer je crimineel gedrag effectief te signaleren en te duiden, waardoor je beter kunt inspelen op risicofactoren en gedragsverandering. Je krijgt handvatten om de achtergrond en problemen van de cliënt te doorgronden, zodat je passende begeleiding kunt bieden. Daarnaast ontdek je welke informatie essentieel is om invloed uit te oefenen op de cliënt en welke beïnvloedingsstijlen het beste bij jou passen.

De training biedt je inzicht in de houding, benadering en communicatiestijl die het meest effectief zijn bij het werken met je doelgroep, en hoe je deze kunt afstemmen op verschillende situaties. Je leert ook welke methodische stappen relevant zijn voor het bieden van kwalitatieve begeleiding, van intake tot evaluatie.

Je krijgt praktische tools voor het stellen van grenzen en het tegelijkertijd bieden van perspectief voor de cliënt, wat kan bijdragen aan positieve verandering. Bovendien ontvang je handvatten om partners effectief te betrekken bij het opstellen van een integraal clientplan. Tot slot krijg je inzicht in de gevoeligheden van het criminele circuit en leer je omgaan met de werkdilemma’s die je in de praktijk kunt tegenkomen.

Verdiepingstraining:

Criminaliteitspreventie – ‘WAT’ en ‘WIE’ werkt (niet)

  • Criminaliteitspreventie: welke vormen en thema’s worden in praktijk gebracht?  
  • Welke werkzame elementen kunnen we identificeren? 
  • Welke leerstrategieën sluiten het beste aan bij de behoeften en kenmerken van de doelgroep?
  • Welke gevoeligheden brengt het criminele circuit met zich mee, en welke werkdilemma’s komen we tegen in onze praktijk?
  • Welke werkvormen en beïnvloedingstechnieken zijn effectief, rekening houdend met de groepsdynamiek?
  • “Welke professionals slagen erin door te dringen bij de cliënt, en hoe spelen motivatie, discipline, vakkennis, grenzen stellen en integrale samenwerking hierbij een rol?

Wat levert het op?

Deze training biedt deelnemers de kennis en vaardigheden om criminaliteit effectief te voorkomen. Ze leren strategieën en methoden die direct toepasbaar zijn in de praktijk, zoals gedragsverandering, risicobeheersing en interventies. Deelnemers ontwikkelen ook hun vermogen om effectiever samen te werken met andere professionals, zoals politie, hulpverlening en scholen, om een geïntegreerde aanpak van criminaliteitspreventie te realiseren.

Daarnaast krijgen deelnemers diepgaand inzicht in de achtergronden van crimineel gedrag, wat hen helpt om empathische en effectievere benaderingen te kiezen. Door inzicht te krijgen in de nieuwste trends en ontwikkelingen in criminaliteitspreventie, kunnen professionals hun aanpak verbeteren en beter inspelen op de specifieke behoeften van de doelgroep.