Jongerendialoog criminaliteit
Een kleine groep jongeren wordt verleid door de verleiding van snel geld via criminaliteit, vaak als gevolg van problematische thuissituaties en kansarme wijken. In deze omgeving zien ze criminaliteit als een aantrekkelijke optie en worden ze omringd door negatieve rolmodellen die crimineel gedrag verheerlijken. Hierdoor raken ze verstrikt in een criminele kansenstructuur, waar ze toegang krijgen tot netwerken en kennis om delicten te plegen.
In ons 3-delige lesaanbod gaan professionals met criminele ervaring in gesprek met jongeren over de ‘prijs’ van criminaliteit en de keuzes die ze maken, afgezet tegen een maatschappelijke carrière. De lessen helpen hen om kritisch na te denken en hun eigen mening te vormen over criminaliteit. De laatste les wordt verzorgd door een gastspreker die het voorbeeld geeft van ‘de weg omhoog’.
Dit aanbod combineert wetenschappelijk onderzoek met inzichten van (ex-)criminelen, politie, ouders, drugsgebruikers, advocaten en het OM – zij kennen het echte verhaal.
Tussen 2021 en 2025 hebben we in Amsterdam meer dan 150 groepen jongeren bereikt. Dit betreft groepen waarvan betrokken docenten of professionals vermoeden dat zij in aanraking komen met de eerder genoemde verleidingen. Evaluaties tonen een positieve impact van de straatcolleges.
Bekijk hier de 22 belangrijkste lessen die we hebben opgedaan.
- Wil je meer weten over dit programma?
