Universiteit van de straat - Mathijs Zwinkels
Op 29 november verschijnt het boek van Mathijs Zwinkels:

Universiteit van de straat
Hoe een gewone jongen volledig ontspoort – een ontluisterend inkijkje

Als de 12-jarige Blankie na de scheiding van zijn ouders in een achterstandswijk komt te wonen, zoekt hij zijn heil op straat. Aanvankelijk wil hij er gewoon bij horen, maar de ‘universiteit van de straat’ leert hem voortdurend improviseren, manipuleren en steeds excessiever geweld te gebruiken. Zijn criminele carrière eindigt bij de georganiseerde misdaad. Als hij eruit wil stappen zal hij offers moeten brengen.

Universiteit van de Straat geeft een rauw en soms ongemakkelijk eerlijk beeld van een jongen die in de duistere wereld van de criminaliteit terecht komt. Een wereld die hem aantrekt en tegelijkertijd afstoot, en waarin het recht van de sterkste geldt. Hoofdpersoon Blankie spaart zichzelf allerminst, staat stil bij diverse indringende gebeurtenissen die zijn verleden markeren en reflecteert messcherp en met onderkoelde humor op de route die hij aflegt.

Dit boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de schaduwkant van een straatcultuur, die geruisloos kan overgaan in een criminele carrière. Het geeft inzicht in een emotionele achtbaan waarin jongeren zoals Blankie terechtkomen. Zijn verhaal dient als inspiratie voor een ‘straatwijze’ aanpak van jongeren die dreigen te ontsporen of al crimineel actief zijn.

ISBN: 9789090349626